Fundació Intermedia amb la col·laboració del CIRE ha organitzat aquest matí un punt de recollida de residus a la Platja del Somorrostro (Platja de la Barceloneta) amb la participació de 40 voluntaris/es per tal de col·laborar en la tasca de protegir i alliberar els entorns naturals de productes contaminants.

Tot l’equip de voluntaris/es són participants dels programes d’inserció sociolaboral Reincorpora i Incorpora de l’Obra Social “La Caixa” i del programa Llença’t de l’Obra Social “La Caixa” amb el suport de l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Extutelat de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i Adolescència  (DGAIA).

Aquesta acció de recollida de residus organitzada per la Fundació Intermedia amb la col·laboració del CIRE, s’emmarca dins la campanya ‘1m2 por la naturaleza’ del Projecte Libera, creat per SEO/BirdLife,  en aliança amb Ecoembes.

L’activitat ha estat inaugurada per part de la Directora General de Fundació Intermedia, Sònia Moragrega. Aquesta acció ha constat d’una xerrada pedagògica inicial per part d’Ecoembes sobre medi ambient i reciclatge amb l’objectiu de conscienciar a les persones participants de la importància de comprometre’s amb la cura de la natura i de mantenir els espais naturals lliures  de residus per conservar la biodiversitat del medi.

Posteriorment, ha tingut lloc l’activitat de participació ciutadana, en la que les persones voluntàries, organitzades per grups, han netejat els residus de la platja per després separar-los en funció del seu origen i reciclar-los.

A banda de la recollida de resideus a la platja, els i les participants dels programes Incorpora, Reincorpora i  Llença’t s’han ocupat del muntatge de l’espai i de l’organització dels materials per a fer la recollida de la platja abans de l’inici de l’activitat. Un cop organitzats els grups de neteja, també han sigut responsables de la distribució dels estris i eines (bosses, guants, pins, etc.) per a la recollida.

Finalitzada la neteja de la platja, els i les participants s’ha encarregat de fer la selecció de residus i materials així com del pesatge de la brossa recollida.

Per últim, s’ha realitzat una activitat de sensibilització sobre protecció del medi ambient oferta pel Centre de la Platja i conduïda per una educadora ambiental.

Objectiu de la recollida

L’objectiu d’aquesta iniciativa és conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per mantenir els espais naturals lliures de residus i aconseguir, d’aquesta manera, pal·liar la contaminació i conservar la biodiversitat del medi.

Fruit de les grans conseqüències que produeix la brossa en la fauna i la flora dels entorns naturals, neix aquest projecte, en el que voluntaris i voluntàries conscienciats amb la problemàtica dels residus abandonats s’uneixen per atallar la seva expansió.

Projecte LIBERA

El projecte “LIBERA, units contra la basuraleza” neix l’any 2017 per a frenar les conseqüències de les escombraries abandonades en els espais naturals, la basuraleza, en els diferents ecosistemes espanyols. Aquesta iniciativa anima els ciutadans a anar als espais naturals i netejar el que no s’hauria d’haver embrutat en primera instància. El projecte va ser creat per l’ONG ambiental, SEO/BirdLife, en aliança amb Ecoembes.