La directora general d’Intermedia, Sònia Moragrega, va participar el passat 6 de maig al I Col·loqui ‘Marroquins a Espanya: reptes i solucions’, organitzat per l’Associació ITRAN i Reporteras por el Mundo (RPM), que va reunir persones expertes i agents socials per analitzar els principals desafiaments que encara avui afronta la comunitat marroquina a l’Estat. L’esdeveniment es va consolidar com un espai de diàleg i propostes per avançar cap a una societat més justa, inclusiva i cohesionada.

Fundada l’any 2001, ITRAN és una ONG que promou la cooperació i l’amistat entre les societats marroquina i espanyola. Per la seva banda, Reporteras por el Mundo és un grup d’excorresponsals que posa el focus en el contingut i la informació internacional. Aquesta trobada tenia com a objectiu analitzar la realitat d’una comunitat que, tot i tenir descendència espanyola, continua afrontant importants barreres d’inclusió, malgrat les seves contribucions culturals, socials i econòmiques a la societat. Al llarg de la jornada, es van abordar qüestions com el racisme a les fronteres i als centres d’internament, la segregació escolar, les dificultats d’accés al món laboral —especialment per a les dones—, la manca de drets i espais per garantir la llibertat religiosa, i la necessitat d’enfocar les polítiques públiques amb una mirada més estructural i transversal.

Moragrega, que va participar en la Taula de Treball juntament amb KARIM SABNI EL GARRAF de la Idària Cooperativa i Lluís Torrens Mèlich de Fundació Bit, va posar en valor el paper dels itineraris d’inserció com a eina clau per millorar l’ocupabilitat de les persones en situació de vulnerabilitat. Durant la xerrada, la directora general d’Intermedia va destacar que “la clau per millorar l’ocupabilitat de la comunitat marroquina, especialment de les dones, és oferir formacions duals que combinin l’aprenentatge teòric amb experiència laboral real”. En la taula es van explorar la contribució i els desafiaments d’aquesta comunitat al mercat laboral, abordant la desocupació juvenil, la baixa taxa d’ocupació femenina, i les oportunitats de desenvolupament professional, emprenedoria i inversió.

El col·loqui també va comptar amb aportacions valuoses d’agents socials, docents, professionals de l’àmbit jurídic, policial i de la mediació, i amb testimonis que van posar veu a realitats sovint invisibilitzades. Entre altres, van participar a la xerrada, Antonia Franco, advocada de l’Associació Emergencias Frontera Sur Motril, Héctor Cebolla, investigador del CSIC, Yousra Touri, educadora de Càritas, Karim Sabni, Director i president d’Idària Cooperativa, Mostafá Shaimi, professor de la Universitat de Girona i Nabila Mounib, diputada marroquina del Partit Socialista Unificat (PSU). La inauguració de la jornada va anar a càrrec de Mohamed Alami, president d’Itran.

En la cloenda, es va fer una crida conjunta a no quedar-se en la diagnosi i a transformar els debats en accions concretes, amb seguiment real i incidència efectiva en les polítiques públiques.

Des d’Intermedia celebrem haver pogut sumar-nos a aquesta iniciativa transformadora i agraïm a l’organització haver generat un espai tan necessari de reflexió, escolta activa i compromís compartit. Continuarem treballant, col·lectivament, per construir un mercat de treball més inclusiu i una societat on tothom tingui les mateixes oportunitats de viure i prosperar en igualtat de condicions.