El passat mes de juny de 2020 llegia la newsletter de la Fundación Quiero Trabajo on s’informava que la seva directora, la Vanessa López (col·lega del sector) havia estat seleccionada per formar part del programa Acumen Fellow. Desconeixia aquesta actuació i vaig demanar-li a la Vanessa trobar-nos per a què em pogués explicar.

En aquella trobada vaig descobrir Acumen Academy, Open Value Fundation i, concretament, el programa Acumen Fellows, acció que pretén transformar el sistema socioeconòmic descobrint i acompanyant a líders compromesos amb el desenvolupament de projectes innovadors.

Acumen Fellows va néixer a Nova York el 2007 per impulsar a la comunitat de líders de tots els països del món que tinguessin la determinació, la imaginació i la perseverança per somiar amb un món millor i fer-ho realitat. Fundat per la nord-americana Jacqueline Novogratz i finançat per la Fundació Rockefeller, el programa ofereix cada any una experiència transformadora d’aprenentatge adreçada a líders del canvi social a través de convivències en què se’ls dotava d’eines per a construir un espai de pràctica i reflexió.

La iniciativa em va seduir i vaig veure en l’Acumen Fellows l’oportunitat de transformar i innovar des d’un marc diferent a l’habitual; formar part d’un grup heterogeni de líders podia resultar interessant per continuar lluitant per la meva missió particular: la lluita pels drets dels més vulnerables, visualitzant-los i donant-los veu.

Una de les primeres coses que vaig fer abans d’inscriure’m en la iniciativa va ser llegir el llibre de la Jacqueline Novogratz, el suéter azul. Més enllà d’una autobiografia d’una jove que deixa la seva carrera a la banca internacional per centrar-se en una recerca que li permeti comprendre la pobresa global, el llibre és una crida a l’acció que ens desafia a atorgar dignitat als pobres i repensar el nostre compromís amb el món.

Amb tot això va arribar el setembre i el moment de fer la inscripció en el programa Acumen Fellows Spain 2021. Han estat 4 mesos de participació en un procés que ja ha suposat un aprenentatge rellevant. L’expertesa i coneixement que he desenvolupat aquests anys a Intermedia, juntament amb el bagatge personal, m’han portat a la final i a ser un dels 25 finalistes d’un total de 333 persones d’arreu d’Espanya que han participat de la selecció.

Un jurat format per més de 40 experts relacionats amb l’ecosistema d’impacte social ha avaluat els candidats tenint en compte el criteri dels Fellows integrants de la Cohort 2020. Els 25 membres triats han superat diverses proves, i han destacat: per les seves capacitats a l’hora de treballar en equip; per demostrar un alt nivell de compromís i per tenir un excel·lent nivell d’influència per augmentar l’impacte de les accions que han treballat en grup.

A partir del febrer de 2021 inicio el meu camí dins la cohorte 2021. Serà un període d’aprenentatge extremadament interessant. Les 25 persones triades per l’edició d’aquest any tenim un objectiu comú: generar un canvi sistèmic en la societat; innovant i oferint enfocaments més equilibrats per tal de resoldre alguns dels desafiaments actuals, des de la igualtat al canvi climàtic abordada des de perspectives diferents però complementàries.

Així doncs, companyes i companys d’Intermedia, trobarem el moment per compartir l’experiència amb totes i tots vosaltres. De fet, estic convençut que, en part, aportaré a l’Acumen Fellows Spain 2021 part del saber fer que des de la Fundació duem a terme en gran part dels nostres projectes i actuacions.

Josep Antoni Arroyo i Corpas

Fundació Intermedia

Direcció Operativa del Projecte ALIMENTA