Quan parlem de persones en situació irregular, una gran majoria demandants de protecció i refugi internacional, fem referència contínuament a dos conceptes amb els quals moltes vegades es veuen estigmatitzats en l’àmbit social: vulnerabilitat i risc d’exclusió. Però també s’identifiquen amb una gran competència, que automàticament desenvolupen en iniciar el seu procés migratori: la resiliència. Procés d’adaptació que creix en el moment de traspassar fronteres, lluitar per aconseguir l’expectativa somiada, amb recursos limitats.

La realitat del mercat laboral és difosa. Ens arriben persones amb bona formació base, amb iniciativa, predisposició per aprendre i millorar personalment i professionalment. Però ens trobem que les oportunitats, donat no tenir permís de residència i treball, són escasses, tant en l’àmbit formatiu com en l’accés a un mercat de treball formal. Les ofertes que es presenten són dins de l’economia submergida, amb condicions precàries tant en l’àmbit laboral com salarial, que no són les òptimes per cobrir les necessitats bàsiques, d’habitatge i alimentació, entre d’altres.

Llegeix l’article complet aquí.

 


Educadora social amb sis anys d’experiència en el tercer sector. Acompanya a les persones en el seu procés vital, social, formatiu i laboral. Els darrers tres anys es dedica a l’orientació laboral amb persones en situació administrativa irregular, a través del Projecte Iniciem OL, desenvolupat per Intermedia. Acollint a persones d’arribada recent i oferint eines i estratègies per la recerca de feina.