Un marc comú per navegar l’entorn digital
En un món cada cop més connectat, dominar les eines digitals s’ha convertit en una necessitat transversal. El Marc Europeu de Competències Digitals per a la Ciutadania (DigComp) ens proporciona una guia clara per entendre quines habilitats cal desenvolupar per viure, treballar i participar plenament en societat.
Aquest referent es fonamenta en cinc grans àmbits: accés i ús de la informació digital, comunicació i col·laboració en línia, creació de continguts digitals, seguretat i privadesa, i resolució de problemes tecnològics. A través de 21 competències concretes, ens ajuda a identificar els punts forts i els aspectes a millorar, tant a nivell personal com professional.
Bretxa digital i vulnerabilitat: un repte urgent
Tot i la importància creixent de les eines digitals, encara hi ha moltes persones que en queden al marge. Parlem, sobretot, de col·lectius en situació de vulnerabilitat, amb poc accés a formació, recursos o acompanyament. Si no integrem el desenvolupament d’aquestes habilitats en els processos d’orientació laboral, correm el risc d’eixamplar una bretxa digital que ja és profunda.
Això és especialment rellevant en el cas de persones sense alfabetització prèvia, que requereixen mètodes pedagògics específics per fer el salt al món digital. Cal generar espais d’aprenentatge accessibles, adaptats i basats en la pràctica, que ajudin a perdre la por i a establir una relació positiva amb la tecnologia.
Mentories digitals i aprenentatge intergeneracional
La resposta a aquest repte pot passar per estratègies innovadores, com ara la mentoria digital entre joves i adults, on persones amb més domini de les tecnologies acompanyen a d’altres en les primeres passes digitals. Aquests espais intergeneracionals afavoreixen l’aprenentatge col·laboratiu i generen vincles que reforcen la cohesió social.
El digital està present en totes les feines
Ja no es tracta només de perfils tècnics o d’oficines. La digitalització també ha arribat a feines que abans no la requerien. Per exemple:
- Un/a auxiliar de geriatria fa servir una tauleta per registrar el seguiment de la medicació o rebre avisos en temps real.
- Un/a operari/a d’una cadena de muntatge consulta instruccions digitals, escaneja codis QR o interactua amb màquines intel·ligents.
- Un/a monitor/a de menjador escolar gestiona assistències i incidències a través d’una aplicació mòbil.
Totes aquestes tasques impliquen, en major o menor grau, l’ús d’eines digitals. Per això, adquirir competències bàsiques com navegar per un menú d’apps, gestionar contrasenyes o entendre avisos de seguretat, és clau per garantir una ocupabilitat real.
Cap persona enrere
L’objectiu és clar: assegurar que ningú quedi exclòs de les oportunitats que ofereix el món digital. Les competències digitals són una eina de futur, però també una necessitat del present. Si les entenem com a drets i treballem per fer-les accessibles a tothom, podem transformar-les en veritables claus que obren portes.
Aquesta actuació està finançada per la Unión Europea – NextGenerationEU.