Si parlem del rol de RRHH en l’ era digital hem d´anar de l’ enfocament operatiu al lideratge estratègic i a més tenir en compte que la Digitalització està impactant en les organitzacions i les  impulsa a repensar tant  els models de negoci com la gestió de les persones.  En l’actualitat, el rol de Recursos Humans va molt més enllà de les tasques administratives tradicionals.  La transformació en la que es troba el sector promou sortides professionals cap a un paper més estratègic i tecnològic, on la gestió del talent i l’anàlisi de dades són fonamentals per al desenvolupament de les organitzacions en l’entorn empresarial.

Ens entrevistem amb Alejandra Gabriela Rojas Trolle HR Specialist en una reconeguda empresa del sector alimentari  i que com a professional  experta ens introdueix al mon dels recursos humans .

P: Quin rol ocupes a la teva empresa actualment Alejandra ? Has exercit altres rols? 

Actualment soc HR Specialist per a Ibèrica, he ocupat altres rols a Llatinoamèrica com HRBP Mèxic, Centre Amèrica i el carib i líder de DEI, així com Talent Specialist. Això sí, sempre he estat més a l’àrea Soft de recursos humans.

P: Què et va atreure inicialment a la carrera de Recursos Humans? 

Les persones, haig de dir que la meva formació ha estat més en empresarials ,vaig estudiar ADE però la meva passió la trobo en el 4 semestre de la carrera en unes pràctiques de RRHH. 

P: Quines funcions exerceixes actualment? 

Actualment em trobo com a HR Specialist generant funcions com comunicació interna, reclutament, training and development .

P: Dins dels perfils més habituals  com  un HR Generalist ,HR Business Partner (HRBP)  o  un Talent Manager ¿ Quina formació es demana actualment,? hi ha diferències entre perfils ? 

Les funcions de HR Generalist, HR Business Partner (HRBP) i Talent Manager estan relacionades amb la gestió del talent i els recursos humans, però varien en els seus enfocs: El  HR Generalist és més operacional i cobreix una àmplia gamma de funcions.

El  HR Business Partner HRBP s’orienta cap a un enfocament més estratègic i alineat amb la direcció del negoci.

El Talent Manager se centra més en el desenvolupament del talent i les estratègies de creixement dels empleats. 

En relació a la formació es  parteix d´un  Grau en Recursos Humans, Psicologia, Relacions Laborals, Administració d’ Empreses o àrees afins  i cada rol requerirà una formació especialitzada :

HR Generalist:. Coneixements en legislació laboral, gestió de persones, compensació i beneficis. Certificacions addicionals en eines de gestió de talent o programari de RRHH.

HR Business Partner (HRBP): És comú que es demani un MBA o postgrau en gestió de persones o lideratge. Ampli coneixement en gestió estratègica de talent, anàlisi de dades, i planificació organitzacional. Certificacions en lideratge, gestió de canvi, o desenvolupament organitzacional.

Talent Manager:  Es solen demanar Postgraus o certificacions especialitzades en desenvolupament del talent, gen de la formació, coaching executiu, etc. Coneixements en desenvolupament organitzacional, avaluació del talent, i metodologies d’ aprenentatge i desenvolupament.

P: Quins tipus de formació són més valorades (màster, postgrau, grau, formacions curtes – microcredentials?

 El Grau és important per assentar els coneixements bàsics de recursos humans, però el valor depèn del lloc. Sovint es requereix un grau en Psicologia, Relacions Laborals, Administració d’ Empreses o similar.

El Màster i Postgrau continuen sent altament valorats, especialment en àrees especialitzades com la gestió de talent, lideratge, i transformació digital en RRHH. Un màster pot diferenciar-te en el mercat laboral, sobretot si té un enfocament estratègic o global.

Les Microcredentials i formacions curtes amb l’auge de les tecnologies són cada vegada més populars. Es valoren especialment en temes com analítica de persones, tecnologia aplicada a RRHH (HR Tech), i habilitats en transformació digital o agilitat.

Les Certificacions especialitzades sobretot en àrees com anàlisi de dades, eines específiques de RRHH (Workday, SAP, SuccessFactors), i gestió de canvi.

P:Són igual d’importants aquestes titulacions llargues ara que com ho eren fa 5 anys?

Si bé continuen sent rellevants, en els darrers anys les competències tècniques i l ‘ experiència pràctica han guanyat pes enfront de títols acadèmics llargs. Les empreses valoren més la capacitat per adaptar-se a canvis ràpids i dominar eines tecnològiques, per la qual cosa les microcredencials i certificacions tècniques han crescut en popularitat.

P:Quines són les competències més importants per a un especialista en RRHH? 

  • Intel·ligència emocional i habilitats interpersonals.
  • Pensament estratègic i capacitat d’ anàlisi.
  • Coneixements en transformació digital (ús de programari de RRHH, anàlisi de dades).
  • Habilitats de comunicació i negociació.
  • Coneixements legals i de compliment normatiu laboral.
  • Adaptabilitat al canvi i gestió de la diversitat.

P:Quines serien les posicions que més canvis estan experimentant en els Recursos Humans? 

El creixement de la tecnologia i la digitalització ha impulsat la demanda d’habilitats tècniques específiques generant canvis en algunes posicions com :

People Analítics: Ha passat de ser una àrea emergent a una funció crucial en grans organitzacions.

Gestors de canvi: Són cada vegada més demandats a causa de la necessitat de gestionar la transformació digital i l’ adaptació a noves formes de treball.

C&B (Compensació i Beneficis) :A causa de l’ estratègia global en els perfils i el canvi per retenir el millor talent, fent un balanç entre la compensació monetària, compensació mental i beneficis 

P:Quines competències es requereixen ara que abans no eren imprescindibles per desenvolupar aquesta feina? 

Habilitats en tecnologia digital i anàlisi de dades ,Gestió del canvi i agilitat organitzacional i Innovació en gestió del talent.

P:Com està impactant la innovació tecnològica en els perfils professionals del seu sector? Quines tecnologies específiques estan generant noves exigències formatives? (digitalització, IA, big data, internet de les coses, algoritmes, tecnologia al núvol, blockchain,) 

Transformació digital: La digitalització està redissenyant els processos de RRHH, des de la contractació fins a la gestió de l’acompliment.

 Big Data i People Analytics: Permeten decisions més basades en dades, per la qual cosa es demanen professionals que puguin interpretar i aplicar aquestes dades en estratègies de gestió de talent.

Intel·ligència artificial (IA): Està sent utilitzada per millorar processos de reclutament, gestió de l’acompliment i desenvolupament d’empleats.

Tecnologia al núvol: Plataformes de RRHH com Workday o SuccessFactors faciliten la gestió global i l’accés a dades en temps real.

P:En el cas que l’empresa treballi a nivell internacional en quina mesura la globalització i els canvis en els mercats Internacionals impacten en noves necessitats formatives en els professionals de rrhh?

Un dels majors impactes és en el tema d’idiomes, crec que en ser empreses transnacionals, les persones ens hem d’involucrar més. La globalització requereix professionals de RRHH amb Adaptabilitat al canvi, coneixements en compliment normatiu internacional, gestió d’ equips multiculturals, i polítiques globals de compensació i beneficis. 

P:Quina incidència estan tenint els canvis en l’organització del treball a les empreses? (treball col·laboratiu, teletreball, flexibilització horaris, polivalència-especialització, responsabilitat-autonomia, renovació categories laborals ,etc) 

El Teletreball ha generat la necessitat de noves competències en gestió d’equips remots, benestar digital, i adaptació a horaris flexibles.

La Flexibilitat i  la polivalència actualment  son  molt valorades  en els empleats perquè  que puguin adaptar-se a múltiples rols i responsabilitats, la qual cosa canvia la forma en què es gestionen els plans de carrera.

Per últim el treball col·laboració i autònom en relació a la importància de fomentar l’autonomia i la responsabilitat en els empleats, i la capacitat per col·laborar de manera eficient en equips distribuïts.

P:Considera que es disposa d’una oferta formativa adequada a les necessitats i realitats del sector? 

Hi ha formacions adequades, però encara hi ha una bretxa en temes com People Analytics, gestió de l’experiència de l’empleat i transformació digital. Les microcrencials i cursos curts especialitzats han començat a cobrir algunes d’ aquestes necessitats emergents.

P:Com et mantens al dia de les millors pràctiques del sector de RRHH?

Amb la formació contínua, el Networking professional (conferències, esdeveniments de RRHH)., Comunitats online i fòrums de discussió (LinkedIn, plataformes de recursos humans).

Agraïm a Alejandra Gabriela Rojas Trolle  per la seva participació en el Projecta’t como a professional experta  per aproximar-nos  a conèixer el sector els Recursos Humans.