RUN Broker Insurance & Consulting, una corredoria d’assegurances especialitzada en el sector logístic i de transport, s’ha consolidat com un referent en la mediació  i la digitalització de les assegurances. L’empresa va néixer el 2020 amb un enfocament totalment digital. Això ha permès que s’hagi pogut adaptar a les noves necessitats dels seus clients, oferint serveis personalitzats i solucions innovadores per a les empreses i particulars del sector.

Per aprofundir en la seva visió i entendre les tendències actuals del mercat de les assegurances en logística i transport, ens entrevistem amb Carlos Pastor, Responsable de Recursos Humans i aspectes legals de RUN Broker Seguros, qui ens compartirà la seva perspectiva sobre el futur del sector i com l’empresa s’adapta als canvis de l’entorn.

P: Carlos, quines són les professions de difícil cobertura al vostre sector?

R: Com a empresa, toquem els sectors d’assegurances, transport i comercial. Al Transport, la principal mancança és la falta de conductors de tràilers pesats, un dèficit tan gran que no sembla tenir solució immediata. Tot i els esforços per contractar treballadors estrangers, ens trobem en una situació crítica: hi haurà un moment en què no tindrem prou conductors per moure totes les mercaderies. Aquest és un dels principals reptes que vivim.

Un altre aspecte és la manca de personal disposat a realitzar feines manuals. Les posicions que requereixen esforç físic al sector són essencials però amb pocs candidats disposats a fer-les, ja que aquestes presenten característiques que dificulten dificultats una bona conciliació familiar, malgrat que els salaris són cada cop més competitius. A més és impossible aplicar polítiques modernes com el teletreball,

En l’àmbit comercial, també hi ha un canvi: tot i que actualment la societat es troba més connectada que mai, la gent jove cada cop té més reticència a interactuar per trucada o altres Mitjans més tradicionals. Això és un problema, ja que  el factor humà segueix sent fonamental: Avui dia, una intel·ligència artificial no pot tancar una venda com una persona.

En l’àmbit administratiu, un altre repte és trobar personal qualificat, fins i tot per a llocs com el de comptable, que aparentment té molta oferta al mercat, però no és fàcil trobar el perfil adequat. Creiem que la ubicació de la nostra empresa fora de Barcelona també influeix en aquesta escassetat de talent. 

P: Quines habilitats i competències són més valorades en les ofertes que més us costen de cobrir?

R: Una de les habilitats més valorades, i difícil de trobar, és el domini de l’ofimàtica. No es tracta només de saber utilitzar un processador de text, sinó de ser capaç d’adaptar-se ràpidament als programes específics de l’empresa. Existeix una barrera generacional entre persones familiaritzades amb la tecnologia i les que no, fet que dificulta assolir el nivell que exigim. Disposar de coneixements mínims en ofimàtica i manejar eines digitals és avui imprescindible.

També és crucial l’atenció al client, trobar persones que realment connectin amb el client, que aprofitin cada oportunitat de venda i mantinguin una conversa fluida, per telèfon o en persona, és cada cop més difícil. Aquests perfils són altament valorats perquè marquen la diferència.

A més, busquem persones interessades a mantenir-se actualitzades. Avui dia, això implica tenir una bona presència a xarxes com LinkedIn. Ens importa menys l’experiència prèvia que la capacitat d’adaptar-se, aprendre i evolucionar dins la cultura de l’empresa.

Finalment, en el nostre sector són vitals la flexibilitat la iniciativa i l’adaptabilitat. Aquells que s’adapten al canvi i exploren nous camins,  ajuden a créixer l’empresa. 

P: Quines poden ser les causes que porten a aquestes dificultats per cobrir aquests perfils?

R: Una de les principals causes és la diferència entre les condicions desitjades pels treballadors i les exigències reals de les feines. En sectors com el logístic i assegurances, sovint es requereix presència física o contacte amb el client, cosa que xoca amb les expectatives de teletreball.

Respecte a la joventut, ens trobem que sovint, allò que aprenen a la universitat no sempre coincideix amb la realitat competitiva de les empreses, fet que sovint els genera un xoc inicial en el món laboral.

De fet, avui dia, una FP prepara els estudiants amb una orientació pràctica més ajustada a les necessitats laborals que la formació teòrica universitària.

P: Esteu implementant alguna estratègia per salvar aquestes dificultats?

R: Fem una valoració interna per assegurar-nos que les ofertes laborals són clares i que coincideixen amb els perfils que realment necessitem. Sovint hem detectat que el problema es troba en la forma en què comuniquem les nostres necessitats com a empresa. Per això, hem començat a personalitzar més les ofertes laborals, analitzant els casos on hem tingut errors o problemes de comunicació per identificar que no ha funcionat.

També ens fixem en altres factors com els horaris que oferim. Per exemple, quan millorem les condicions laborals, especialment pel que fa a horaris, la quantitat de persones que es presenten a l’oferta augmenta. Per això nosaltres intentem implementar jornades laborals més flexibles, oferim horari intensiu a l’estiu i ajustem els sous perquè siguin competitius.

P: En quines àrees de la vostra empresa es produiran més canvis en els pròxims anys?

R: Un dels canvis més importants serà en l’àmbit comercial, amb l’automatització de processos. Tot i la gran expectació al voltant de la intel·ligència artificial, el nostre dia a dia segueix depenent molt d’eines com Excel. Volem  digitalitzar la facturació o utilitzar tecnologies com l’OCR per a la lectura de PDF. Aquestes eines ja estan començant a ser útils per simplificar tasques administratives, però estem treballant en la implementació d’un programari més específic per a la comptabilitat i altres processos interns.

P: Com és l’aplicació que esteu desenvolupant i quin servei proporcionarà?

R: A diferència d’altres sectors el de les assegurances és bastant antiquat. Així que vam crear una plataforma  amb l’objectiu de digitalitzar i professionalitzar el sector, la nostra aplicació, Mejoramos tu seguro, n’és el resultat.

L’objectiu és oferir una plataforma on els usuaris gestionin les seves assegurances com gestionem les nostres finances. Els clients podran controlar les seves pòlisses de manera fàcil i segura, i abans de la data de venciment de la pòlissa, rebran altres ofertes amb més prestacions o més econòmiques.

També dins del nostre servei oferirem la possibilitat de buscar la pòlissa que té contractada el client, si és que no la recorda, sempre respectant la protecció de dades.

Aquesta aplicació permet tenir tota la informació a mà, especialment en situacions d’emergència. A més, sempre tindran un assessor que els guiarà, en qualsevol dubte que sorgeixi.   

P: Tornant al tema de la tecnologia, creus que aquesta demanda noves habilitats pels treballadors?

R: La tecnologia actual exigeix que els treballadors tinguin habilitats avançades d’ofimàtica, ja que els estàndards mínims sovint són més alts del que la gent està acostumada.

És important superar aquesta barrera i ser més àgils amb les eines digitals, perquè permeten un marge més ampli per analitzar informació i ser més eficients. La capacitat d’autonomia amb la tecnologia serà clau. A més,  la IA jugarà un paper clau, estalviant temps en tasques repetitives i deixant més temps per a tasques que aporten un valor afegit, així que dominar aquestes eines és molt important.

P: Han sortit noves ocupacions com a resultat dels canvis produïts en els darrers anys?

R: Sí, el perfil de comercial ha canviat significativament. Abans es feien trucades a clients potencials de manera més directa, però avui dia ja no és així. Les accions comercials ara es fan des de l’oficina, amb un interès previ del client, que pot omplir un formulari abans de ser contactat. Aquest canvi ha permès obtenir perfils comercials més interessants, ja que ara s’ofereixen condicions laborals més atractives.

Al final no sorgeixen noves professions com a tal, però sí perfils híbrids, personal expert en el seu sector, però amb coneixements en altres àrees, especialment en TIC i intel·ligència artificial. La capacitat d’adaptar-se a diverses funcions i eines digitals és cada cop més valorada.

P: Quin és el teu punt de vista respecte al relleu generacional i quines solucions es preveuen per resoldre la problemàtica?

R: El relleu generacional és una gran preocupació, en el nostre cas ens afecta directament en la part de l’empresa dedicada al transport. Vivim en un món on tot és immediat, amb serveis d’entrega ràpida com els d’Amazon, però aquesta velocitat té un cost molt alt a la cadena de subministrament.

La mitjana d’edat dels conductors de camions s’acosta a l’edat de jubilació, el que posa en perill el futur de la professió. Tot i que s’estan aplicant solucions temporals, com la contractació de treballadors estrangers, aquestes no resolen el problema. A més, el percentatge de dones en el sector és molt baix (només un 3%), el que limita les opcions per combatre la falta de treballadors.

Al final s’ha d’aconseguir una professió més atractiva, tant pels joves com per les dones, Caldria millorar les condicions laborals i de sou, la seguretat dels aparcaments, les jornades laborals…

Es vol crear un sistema de relleus que permeti que els camioners, cobreixin unes distàncies més curtes cada dia, i puguin tornar a casa. Però tot això incrementarà els costos per les empreses.

Malgrat tot i segons el meu punt de vista, no crec que la demanda de treballadors es pugui cobrir completament.

P: Teniu plans de formació per als equips de les vostres empreses?

R: Sí, tenim un programa de formació de 15 dies en assegurances per a les noves incorporacions. Els treballadors han de completar una sèrie de cursos obligatoris i estandarditzats, que inclouen formacions tan internes de l’empresa com les proporcionades per les mateixes asseguradores. Cada vegada donem més importància a aquestes formacions, ja que creiem que són essencials per garantir que els nostres equips estiguin ben preparats i actualitzats amb les últimes novetats del sector.

Aquesta entrevista, ens ha permès conèixer de prop els grans reptes que afronta el sector, com la manca de professionals qualificats, el relleu generacional i la necessitat de digitalitzar els processos. També hem vist que Run Broker aposta per la innovació, amb la creació d’una aplicació pròpia per gestionar les assegurances de manera més eficient i personalitzada. Agraïm a Carlos Pastor i a Run Broker la seva participació en el Projecta’t i per aproximar-nos a conèixer el seu sector.