La logística de l’última milla o distribució capil·lar s’ha convertit en un dels principals reptes de la logística actual. El volum de lliuraments generat pel comerç electrònic a les ciutats no para de créixer però també la seva petjada mediambiental associada als trajectes.
Amb aquesta inquietud envers la sostenibilitat en el transport urbà de mercaderies sorgeix l’any 2022 BikeLogic, una petita cooperativa especialitzada en logística urbana amb ciclologística, ubicada a Sant Cugat i liderada per Carmen Estévez i Jordi Molins.
Ens entrevistem amb la seva CEO Carmen Estévez, sòcia fundadora i professora associada d’Economia aplicada a la UAB.
P: Quina és la vostra visió com a empresa de la ciclologística i quin impacte està tenint al territori català?
R: La ciclologística és la distribució urbana de mercaderies amb bicicletes de càrrega (cargo bikes) i remolcs, tricicles o qualsevol cicle que disposi o no d’ajuda assistida (bateries).
Aquesta solució de mobilitat està experimentant un creixement significatiu, amb diverses iniciatives i organitzacions impulsant el seu desenvolupament.
Formem part de Som Ecologística, xarxa cooperativa de ciclologística a Catalunya que representa a la majoria de les entitats, associacions i cooperatives del sector ciclologístic català partint dels valors de l’Economia Social i Solidària.
A la província de Barcelona la gran majoria d’empreses vinculades són microempreses i encara que no som moltes tenim el propòsit de convertir-nos en agents transformadors a les ciutats. La quota de mercat de la ciclologística a Espanya encara és lluny de la d’altres països europeus com Països Baixos, Alemanya, Dinamarca, França o Bèlgica.
P: Aquesta diferència amb altres països de la Unió Europea a què creus que són degudes? Amb quines dificultats us trobeu?
R: Barcelona ha realitzat esforços per millorar la seva infraestructura ciclista, cosa que beneficia indirectament la ciclologística, però cal una adaptació de les infraestructures urbanes per facilitar l’ús de bicicletes de càrrega. Són necessaris Microhubs de distribució estratègicament ubicats a la ciutat, limítrofs de zones de baixes emissions, però en un lloc fàcil per a la càrrega i descàrrega de mercaderies i amb dimensions adequades per poder rebre material per emmagatzemar, crear rutes i una bona accessibilitat tant fora com a dins del mateix hub.
També és necessari el desenvolupament de polítiques i regulacions que afavoreixen l’ús de bicicletes de càrrega per a lliuraments urbans.
Finalment, és fonamental la col·laboració publicoprivada entre empreses, ajuntaments i entitats públiques para el desenvolupament d’un model de transport sostenible i amb reducció d’emissions al centre urbà.
P: Participeu en projectes per al desenvolupament de la ciclologística?
R: Participem en dos projectes en l’àmbit europeu Cicle i Decarbomile.
Cicle és un projecte que cerca un model de formació que té com a objectiu definir les competències dels bicimissatgers o repartidors en bicicletes de càrrega perquè és una professió que no és nova, però no està reconeguda i és important aquest reconeixement per a empreses i entitats.
I també a Decarbomile participe
S’han implementat quatre pilots que s’estan duent a terme a les ciutats de Logronyo, Nantes (França), Hamburg (Alemanya) i Istanbul (Turquia), amb l’objectiu de replicar algunes accions en altres llocs com Getafe (Madrid). L’objectiu és identificar que és el més adequat per a cada ciutat en funció del context de l’operativa d’última milla, com per exemple cadenes de Supermercats habilitant espais i establint microhubs o disposar de Hubs mòbils per operar l’última milla i establir solucions amb companyies ja existents.
Aquest projecte té per objectiu crear models de negoci que siguin rendibles, hi ha un acompanyament de les universitats, que s’encarreguen de fer l’estudi per saber com s’han de combinar els skateholders perquè sigui viable el projecte. També col·laboren empreses tecnològiques que fan la part de software.
P: Quin és el model de negoci de BikeLogic?
R: Disposem de tres línies de negoci:
- Missatgeria amb ciclologística: Treballen per a qualsevol negoci que necessiti mobilitzar les seves mercaderies d’un punt a un altre.
- Botiga: venda i lloguer de cargo bikes, remolcs i accessoris. Oferim servei de manteniment. Som distribuïdors oficials de la marca de remolcs Fleximodal per containerització de la paqueteria i de la marca de Cargobikes, Triobike.
- Consultoria: Apostem per una mobilitat alternativa d’empreses, professionals i entitats públiques oferint acompanyament, assessorament i formació en l’àmbit de la ciclologística. Proposem solucions per a professions que poden executar un canvi en els seus desplaçaments urbans com per exemple: lampistes, serrallers, jardiners, etc.
P: Quins coneixements i competències ha de disposar un Bicimissatger (Bike Messenger)? Què es demana des de les empreses de ciclologística per exercir aquesta ocupació?
R: La professió de bicimissatger requereix algunes competències clau i formació específica.
Les competències més valorades són la planificació i organització, la gestió d’incidències durant el repartiment, l’atenció al client, les competències en tecnologies de planificació de rutes, tecnologies de seguiment i lliurament, les PDA, els dispositius mòbils i el programari integrat de l’empresa, entre d’altres.
Imprescindible la capacitat d’orientació espacial, interpretar un mapa i evidentment que t’agradi la bicicleta i, per tant, una certa forma física per pedalejar i carregar la mercaderia.
P: Disposen o tenen previsió de plans de formació contínua per als seus equips?
R: Fem formació bàsica del funcionament de les bicicletes de càrrega perquè es pugui tenir autonomia en el cas que aparegui un problema en ruta. És essencial el coneixement de Tècniques de conducció eficient, normativa i Seguretat viària, a més de nocions de manteniment de bicicletes.
P: Actualment, molts sectors pateixen per trobar personal, us trobeu en aquesta situació amb els bicimissatgers? Quines podrien ser les causes d’aquesta situació?
R: No tenim massa problemes per trobar candidats, però si detectem en alguns casos manca de compromís, una realitat de les noves generacions. Per altra banda, malgrat que és un mercat amb uns marges molt ajustats, oferim remuneració per sobre de conveni i estabilitat i el més important un projecte de futur, per descarbonitzar l’última milla i fer de les ciutats un millor lloc per viure.
Agraïm a BikeLogic, en concret a Carmen Estévez, per la seva participació en el Projecta’t i per aproximar-nos a conèixer el sector de la ciclologística.
El programa Projecta’t és subvencionat pel Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de Catalunya i pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).