En el recent Saló Internacional de la Logística (SIL) de Barcelona 2024, celebrat del 5 al 7 de juny a la Fira de Barcelona, des de Intermedia i en el marc del Programa Projecta’t, vam tenir el plaer d’assistir a dues conferències sobre les innovacions presents i futures en el sector del transport per assolir una mobilitat més sostenible. Aquest esdeveniment, reconegut com una plataforma clau per explorar les últimes tendències en logística a escala global, va reunir experts i professionals del sector per compartir visions i solucions innovadores.

Jèssica Egea, responsable de consultoria de Webfleet, va oferir una conferència centrada en com la tecnologia i la innovació poden ajudar a superar els desafiaments del transport. La conferència va destacar la importància de la mobilitat sostenible, especialment a la llum dels ambiciosos objectius de la Unió Europea, com la reducció del 66% de les emissions per al 2050 i la Directiva sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa (CSRD).

Jèssica Egea va subratllar la necessitat urgent d’electrificar les flotes de vehicles. L’electrificació no només respon a les regulacions mediambientals, sinó que també ofereix avantatges econòmics. Per exemple, la implementació d’intel·ligència artificial (IA) en la gestió de flotes permet optimitzar el moment de càrrega dels vehicles elèctrics, cosa que ha resultat en estalvis significatius per a algunes empreses, arribant als 900.000 euros.

La IA també juga un paper crucial en la millora de la seguretat viària. Amb la dada reveladora que el 90% dels accidents són causats per errors humans, s’han desenvolupat càmeres amb IA, que detecten si els conductors estan cansats o distrets. Aquests sistemes envien alertes a les empreses perquè puguin prendre mesures preventives, com oferir descansos addicionals als conductors o ajustar els seus horaris. A més, la IA monitora en temps real l’estat dels vehicles, incloent-hi la condició dels pneumàtics, cosa que contribueix a evitar accidents i millorar la seguretat.

Egea també va assenyalar que amb la integració de la IA, els conductors hauran d’adquirir noves habilitats i competències tecnològiques per adaptar-se a una conducció més eficient i segura. La IA no només optimitza les operacions internes, sinó que també pot millorar l’experiència del client mitjançant l’optimització de rutes i temps de lliurament, oferint així un servei més fiable i puntual.

A la segona conferència, van reunir-se diferents experts per abordar les alternatives per a un transport global més sostenible des de l’experiència d’organitzacions que estan evolucionant i innovant perquè la llarga distància sigui també sostenible.

Durant la taula rodona, Javier Lázaro, cap de ventes de Europe de XCharge, va destacar que el que abans semblava impossible, com l’electrificació d’autobusos, ara és una realitat en moltes ciutats. Lázaro va subratllar que, encara que actualment no tot el transport de mercaderies és electrificable, moltes rutes i entorns ja estan llestos per a l’electrificació. XCharge ha estat pioner en aquest camp i continua liderant projectes que demostren la viabilitat de l’electrificació, per exemple, amb la seva infraestructura de punts de recàrrega superràpida.

Raquel González, directora de màrqueting i comunicació i host de sostenibilitat de Renault Trucks, va emfatitzar que no és necessari esperar a noves solucions tecnològiques per començar a descarbonitzar el transport de llarga distància. Renault Trucks ja ofereix motors de combustió interna més eficients, com el turbo compound, que redueix fins a un 10% de les emissions. També va destacar el model Diamond Echo, un camió elèctric amb una autonomia de 2000 km, com a exemple de les capacitats actuals per a l’electrificació de llargues distàncies. 

Cedric Vigneau, director de flotes de CEPSA, va comentar que la seva empresa treballa per ser un referent en la transició energètica i en la mobilitat sostenible. CEPSA està desenvolupant una xarxa extensa de carregadors ultraràpids a Espanya i Portugal i aspira a liderar la producció de biocombustibles i hidrogen verd per al 2030 amb una producció de 500.000 tones anuals. Aquests esforços són part del seu compromís amb la descarbonització del transport pesat.

Finalment, Miguel Ángel Anía, director general de transport del Govern d’Aragó, va destacar el paper facilitador de l’administració en la col·laboració publicoprivada. Així com el seu compromís amb la sostenibilitat a través de la gestió de la seva pròpia flota, que és una de les més avançades d’Espanya, ja que una quarta part de la flota de busos d’Aragó ja funciona amb energia elèctrica.

El SIL Barcelona 2024 ha deixat clar que la tecnologia i la innovació són essencials per enfrontar els reptes del transport. Amb el suport de la IA i el compromís amb l’electrificació i els combustibles alternatius, la indústria està encaminada a una mobilitat més sostenible i eficient.


El programa Projecta’t és subvencionat pel Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de Catalunya i pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).