Intermedia va organitzar el passat 18 i 24 de maig dues Taules Sectorials en format virtual, en el marc del cicle Projecta’t, amb la participació de les referents de recursos humans de 6 empreses per tal d’analitzar els perfils professionals del sector del Comerç i recollir quines són les necessitats formatives i competencials que tenen les empreses del sector en relació amb el mercat laboral actual.

La Taula Sectorial celebrada el 18 de maig va comptar amb la presència d’Antònia Rovira, recursos humans de Bauhaus, Julia Uliaque, Talent Adquisition & Development de Mr. Wonderful, Angel Gómez, Regional Manager de Zeeman i Carlos Calcerrada, Área Talent Technician de La Casa de las Carcasas.

La Taula sectorial del 24 de maig, centrada en el comerç alimentari, va comptar amb la presència de Sergio Moreno, gerent de recursos humans de Dia i Rafael Orbegozo, responsable de botigues de Tesi Fresc.

Principals conclusions recollides en les Taules Sectorials de Comerç-Retail

El sector retail/comerç ofereix una gran diversitat de llocs de feina des de posicions de cara al públic fins posicions directives. A més, dins del sector retail existeixen diferents subsectors i cadascun ofereix llocs de feina en els quals desenvolupar-se professionalment com moda, cosmètica, alimentació, bricolatge, tecnologia, etc. La formació d’aquests perfils va molt lligada a l’especialitat d’aquests subsectors.

Competències

L’atenció al client té un paper fonamental al Comerç, és al centre de l’experiència de compra. Promoure el desenvolupament professional dels equips en competències transversals com empatia, comunicació i disposició a l’aprenentatge marca la diferència per la competitivitat de les empreses i són clau per la contractació i posterior promoció d’aquests perfils.

Rotació en perfils joves

El sector presenta un alt índex de rotació en perfils joves sobretot en posicions base (caixer-reposador/dependents), les condicions horàries (torns partits i dissabtes i festius laborables) i la manca de competitivitat salarial, malgrat que s’incorporen perfils de forma relativament fàcil i àgil, s’entenen com a feines de pas, per cobrir necessitats bàsiques i primàries i no com una possible projecció laboral. Normalment, es consideren feines estacionals (campanyes, vacances, etc.) més compatibles amb els estudis. Per aquesta condició es fa molt complicat poder dissenyar plans de carrera i promoció professional a les empreses.

Promoció interna

La promoció interna normalment evoluciona en aquells perfils vocacionals per posicions de responsabilitat com responsables de botiga o Store manager sigui per antiguitat o consecució d’objectius de venda. Habitualment es donen mancances de desenvolupament competencial per liderar equips de forma adient, així com per fer una bona gestió de les noves incorporacions. És fonamental que des de l’acollida del treballador es pugui visualitzar la promoció, es formi de forma contínua i es donin incentius per atraure i fidelitzar talent.

Comerç especialitzat en alimentació

Destaca la singularitat del comerç especialitzat en alimentació de productes frescos (xarcuteria/carnisseria/peixateria, fruiteria i fleca) en el que no hi ha relleu generacional. És un sector envellit, en el que experiència i formació tècnica van alineades. Les empreses del sector demanden formació amb continguts pràctics de més llarga durada per tal de familiaritzar-se amb l’operativa, els aliments i les eines de treball, habitualment es troben amb personal poc preparat.

En general, malgrat que les condicions salarials són més competitives no resulten oficis atractius pels joves, sobretot perquè generen poca acceptació pel que fa a referents en relació amb altres opcions com moda o tecnologia que els dona un major estatus en el seu grup d’iguals.

Formació requerida

La formació mínima requerida pels perfils d’atenció al client és l’Educació Secundària Obligatòria i per posicions de més responsabilitat CFGM_CFGS i Universitaris.

Respecte a necessitats formatives especifiques, les competències idiomàtiques com l’anglès són un requisit en zones turístiques de Barcelona o del litoral així com a les instal·lacions de l’aeroport.

Les competències digitals més destacables són per posicions de responsable de botiga, especialment anàlisi de KPI’s per optimitzar vendes.

Digitalització

Pel que fa a la digitalització, l’e-commerce conviu amb la botiga física de forma simbiòtica, aporta informació al client, funciona com a catàleg i promou la visita a banda de potenciar la marca en qualsevol subsector. L’Omnicanalitat és present a tots els negocis perquè el client pugui comunicar-se per qualsevol canal.

Les xarxes socials són presents als negocis com una eina dinàmica, d’imatge corporativa, difusió de cultura d’empresa i atracció de talent a excepció del sector alimentari que funciona més com a catàleg de productes i innovació.

Actualment, el comerç evoluciona amb el client al centre, proporcionant experiències de compra integrals, personalitzades i facilitadores, amb els medis digitals com a catalitzador de la venda.

Testimonis de les empreses participants en les Taules Sectorials

bauhaus

«La excelencia en la atención al cliente y el bienestar de nuestros empleados es el eje central de nuestro trabajo diario»

Antònia Rovira, Recursos humans de Bauhaus
Mr. Wonderful

«Nos enfrentamos a las mismas dificultades intrínsecas del sector Retail, ha sido muy interesante entender las formas de afrontarlas de otros expertos»

Julia Uliaque, Talent Adquisition & Development de Mr. Wonderful
DIA

«Repensar políticas que conecten y sean capaces de fidelizar a un talento joven, diverso y tecnológico es tan importante como seguir generando espacios atractivos para el expertise y la sabiduría del talento senior»

Sergio Moreno, Gerent de recursos humans de DIA
Zeeman

«Dificultad de unificar perfiles de contratación atendiendo a edades. Cambian los roles y las prioridades entre generaciones»

Angel Gómez, Regional Manager de Zeeman