L’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT BARCELONA) amb gairebé quaranta-set anys de trajectòria té com a missió la defensa de la professió, la representació del col·lectiu amb les institucions i la promoció de la figura del guia habilitat.

Ens entrevistem amb Elisabet Simó Jutglar, secretària de la Junta de l’associació i Guia Turística acreditada amb més de vint anys d’experiència en el sector. 

P: Elisabet, ens podries descriure quina funció desenvolupa la vostra associació en relació amb els Guies turístics?

R: Els nostres valors són la qualitat i la diferenciació en la prestació dels serveis en el desenvolupament de la nostra activitat. L’objectiu de l’entitat és vetllar per les bones pràctiques per la convivència entre turistes i ciutadans, com poden ser organitzar grups reduïts per evitar massificacions o l’ús d’audioguies per evitar contaminació acústica, entre d’altres.

APIT-BARCELONA fomenta la solidaritat entre els associats i associades i aposta per la formació contínua dels seus membres, confeccionant formacions sobre noves exposicions, llocs d’interès cultural, itineraris i activitats adaptades a diferents tipus de viatgers: famílies, assistents a congressos, turistes de creuer, empreses i escoles. També acompanyem als nous associats fent un seguiment en relació amb la logística dels itineraris. I finalment, encara que els socis són autònoms, donem un servei de suport amb una borsa de treball interna on es publiquen les peticions de les empreses, fomentant els contactes pels nostres socis. 

P: Quins són els requisits per formar-ne part d’APIT?

R: Tots els nostres guies estan habilitats pel Departament d’Empresa i Treball i la Direcció General de Turisme. El treball del guia turístic a Espanya està regulat per la comunitat autònoma en la qual exerceix la seva tasca i cal comptar amb un carnet per exercir aquesta activitat, atorgat per la Generalitat. Aquest carnet ha de ser visible, es porta penjat amb fotografia, número identificador i idiomes que domina el guia.

Per associar-se com a Guia turístic, a banda de la titulació universitària, que potser en Turisme, Història o altres diplomatures i el carnet de Guia que t’acredita, els idiomes són un requisit indispensable, 4 idiomes mínim: C1 català i castellà, C1 en un tercer idioma i B2 en un quart idioma. 

El Guia turístic com autònom ha d’acreditar-ho i com tota associació o col·legi, s’ha de pagar una quota d’entrada i després un pagament trimestral. 

P: En funció de les tasques que desenvolupa un Guia turístic, es distingeixen diferents tipologies?

R: Els guies turístics fan visites culturals (monuments, museus i llocs d’interès) i també a espais naturals de tota Catalunya. Es distingeixen tres tipus de Guies:

  • Guia correu: és el que acompanya el grup, coordina la qualitat dels serveis que s’ofereixen en un Tour. 
  • Guia local o Guia oficial: és expert en una ciutat, com per exemple Barcelona.
  • Guia fix: és expert en un lloc concret, com pot ser la Sagrada Família.

P: Quines habilitats s’han de tenir per ser un bon Guia turístic?

R: És molt important tenir una bona cultura general, estar al dia en els temes d’actualitat, conèixer molt bé el país de procedència dels turistes per adaptar-se als seus referents culturals o al seu sentit de l’humor. També, és important saber comunicar i transmetre els coneixements en l’idioma del grup, mostrar empatia amb els seus interlocutors, tenir capacitat d’apartar-se davant de qualsevol situació i ser creatiu/va per fer nous recorreguts que siguin interessants.

P: Hi ha relleu generacional en la vostra professió? 

R: És una professió bastant sènior i no hi ha relleu generacional per cobrir totes les necessitats. Aquest estiu hem tingut un pic de feina molt alt i no teníem personal suficient per cobrir totes les peticions, alguns socis que estaven a punt de jubilar-se van haver de fer-nos costat.

La Generalitat ha fet una bona campanya a nivell institucional i s’han fet xerrades per part de l’associació per fer difusió de la professió, però maquen noves vocacions. 

P: Han impactat les noves tecnologies en el desenvolupament de la vostra feina?

R: La cultura no està de moda, la gent fa recerca a Google o en qualsevol aplicació. En termes generals no hi ha massa interès pels temes culturals i es prefereix la foto per a xarxes socials. Això no resta que et pots trobar grups de turistes que volen anar més enllà de les explicacions clàssiques i que volen conèixer amb més detall els elements del patrimoni o que et demanen que els ensenyis opcions més singulars i que fan que la nostra feina sigui també més innovadora i atractiva.

P: Per tancar aquesta entrevista, que diries a aquelles persones interessades en aquesta ocupació?

R: És una professió molt agraïda, et permet relacionar-te amb molta gent diversa, estar a l’aire lliure, organitzar els teus horaris i sobretot, és totalment vocacional. Som els amfitrions de la ciutat i quan sentim l’aplaudiment i l’alegria del grup quan finalitza l’itinerari és molt gratificant, saps que quan tornin de les seves vacances formaràs part del seu record. 

Agraïm a la Elisabet Simó Jutglar, secretària de la Junta de l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT BARCELONA) per compartir espai de treball i reflexió sobre el perfil de Guia turístic.

 

APIT BARCELONA

 


El programa Projecta’t és subvencionat pel Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de Catalunya i pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).