Kuehne+Nagel és el més important expedidor de càrrega marítima (Forwarder) i líder mundial en transport de mercaderies per via aèria i logística de contractes. Empresa d’origen alemany amb presència Internacional i seu a Suïssa, disposa de més de 1.300 oficines al món.

Amb seu a central a Madrid, disposen de vint-i-cinc centres de treball distribuïts en els principals centres logístics de la península amb un total de 2.200 treballadors. Instal·lats a Barcelona des de 1966 operen al Port de Barcelona al Zal 1 i Zal 2, també a Hospitalet de Llobregat i a Sant Esteve de Sesrovires.

Ens entrevistem amb David Parra, responsable del clúster d’atracció de talent i employer branding per a Portugal, Malta i Espanya amb la finalitat d’analitzar el sector Transitari i Logístic.

P: David, com està impactant la innovació tecnològica en el desenvolupament del sector? I que tecnologies específiques estan transformant les operacions i els models de negoci?

R: En un context global i interconnectat la innovació és un factor clau en la Logística. Tots els processos que engloben la cadena de subministrament depenen directament de les noves tecnologies. La tecnologia permet donar les solucions més eficients als clients amb solucions integrades per automatitzar molts processos i ser més àgils i competitius.

S’ha de matisar que “no sempre una innovació comporta un element tecnològic, de vegades una innovació sorgeix de forma analògica”. Gràcies als Estudis de Flux (Eina de qualitat) que fa la companyia per eliminar defectes en qualsevol producte o servei es pot donar una solució innovadora.

Utilitzem Lean Six Sigma que és una metodologia que s’utilitza en enginyeria de processos amb l’objectiu de millorar-los, incrementar la rendibilitat i productivitat amb una sèrie d’eines estadístiques.

Disposem de hubs I+D on es treballa col·laborativament per desenvolupar eines i solucions pels nostres clients.

Les tecnologies específiques que utilitzem són:

  • Interfícies de programació d’aplicacions (API) que permeten connectar aplicacions.
  • Machine Learning i la intel·ligència artificial per anàlisis de dades, recerca de patrons i presa de decisions en la fluctuació de la demanda.
  • Internet de les coses (IdC) amb sensors que controlen la temperatura de les mercaderies, la geolocalització i altres dades en temps real durant el transport.
  • Blockchain perquè cada producte pugui ser rastrejat des del seu origen fins al destí final.
  • Big data per estructurar informació i fer anàlisis predictives.
  • Automatització de magatzems. Sistemes de Pick to Voice i Pick to light, etc.

P: En quina mesura és afectat el sector per la globalització i els canvis en els mercats internacionals?

R: Evidentment, les tensions geopolítiques, com la crisi del mar vermell o la guerra d’Ucraïna, rutes marítimes amb problemes com el canal de Panamà o aranzels en determinats països afecten el funcionament del comerç internacional de forma global. Aquesta disrupció que continua en l’actualitat dona més complexitat a la cadena de subministrament. Malgrat tot, la globalització ens ha fet més experts en cadascú dels mercats en els quals operem i ens adaptem a la cultura i requisits dels 110 països en els quals treballem.

P: De quina manera s’està impulsant la innovació en productes i serveis en relació amb el client?

R: El focus de l’empresa és el client i es plantegen solucions de forma personalitzada. Mitjançant les tecnologies que disposem generem una estructura homogènia pels 400.000 clients que tenim en l’àmbit global. Un exemple: Una empresa que vulgui enviar un contenidor de Barcelona a Shanghai pot fer la seva cotització amb la nostra eina para saber preu i temps a banda de quant de sostenible és aquest transport amb la quantitat de diòxid de carboni que expulsaria amb aquest enviament.

L’objectiu és tenir la solució per cada client, tenim un equip de “customer service” per donar atenció hiperpersonalitzada.

P: Quina incidència estan tenint els canvis en l’organització del treball a les empreses?

R: En ser una empresa internacional la forma de treballar es basa en un “Lideratge efectiu” de les unitats funcionals i de negoci en diferents ubicacions i sustentades amb treball col·laboratiu.

Per posar un exemple, com a responsable del clúster d’atracció de Talent treballo amb diferents unitats i en diferents localitzacions com amb els reclutadors a Berlín, els Administratius a Belgrad i a Espanya amb els companys de Bilbao, Barcelona i Madrid.

Tenim una visió global de l’estructura de l’organització i la tendència és racionalitzar i eliminar escales intermèdies. Els “Board Members” són els que s’encarreguen de validar una sèrie d’activitats en el mateix país juntament amb els responsables de cada línia de negoci i es reporta directament al consell d’administració internacional.

P: Disposen o tenen previsió de plans de formació contínua per als seus equips?

R: L’estratègia de la companyia, el “Roadmap 2026” té com a fita generar una bona experiència de l’empleat, per nosaltres és la clau de l’èxit de negoci. Treballem per una bona relació interna, per una cultura col·laborativa i la cocreació. Oferim reconeixement, bonificacions, formació i un entorn saludable on créixer com a part de l’experiència empleat.

Estem certificats com “Great Place To Work”, per la companyia és fonamental el desenvolupament personal i professional dels treballadors/es.

P: Considera que es disposa d’una oferta formativa adequada a les necessitats i realitats del sector?

R: És difícil que oferta formativa i l’empresa vagin alhora, perquè la Logística és un sector molt dinàmic. Normalment, veiem un pes més elevat d’aspectes teòrics i manquen aspectes pràctics. Per aquest motiu col·laborem amb centres de formació i Universitats per apropar el nostre coneixement als estudiants.

Disposem d’un programa que es diu “NEXT GENERATION” on bequem a estudiants, per formar-los en la companyia, identificar talent i consolidar-lo.

Som una empresa amb un índex de rotació del 5 %, oferim molta estabilitat i volem que els nostres treballadors es jubilin amb nosaltres.

P: Quines ocupacions són les més demandades en el seu sector, des de la perspectiva d’empresa? I quines són les ocupacions en què més candidatures reben?

R: Totes les posicions de base en operativa de logística i transport (àrea, marítima i terrestre) són les que major volum de candidatures rebem. Per nosaltres el personal base té un valor afegit que és la possibilitat de progressar. Valorem la proactivitat perquè multiplica.

P: Quines ocupacions enfronten més dificultats per ser cobertes en el sector? Quines podrien ser les causes d’aquesta situació?

R: Depèn del perfil, però es pot dir que els camioners són molt importants, sense ells no podem créixer. També ens costa de trobar carretoners per manca d’experiència i maneig de màquina.

Pel que fa a perfils més alts són difícils els superespecialistes com el perfil IT, experts tecnològics en les unitats de negoci o els enginyers industrials especialistes en metodologia de qualitat específicament Lean six sigma nivell Black Belt.

Agraïm a Kuehne+Nagel, en concret a David Parra, per la seva participació en el Projecta’t i per aproximar-nos a conèixer el sector Logístic.

David Parra

«En un context global i interconnectat la innovació és un factor clau en la Logística.  Tots els processos que engloben la cadena de subministrament depenen directament de les noves tecnologies.»

David Parra, responsable del clúster d’atracció de talent i employer branding de Kühne - Nagel