​La jornada centre el seu debat sobre les causes i les possibles solucions davant la manca de personal qualificat al sector

La Fundació Intermedia va assistir el passat 24 de març a la Jornada  B Travel Formació-Empresa i Turisme a Fira de Barcelona, en el marc de les activitats d’actualització dels coneixements sectorials del programa Projecta’t, impulsat pel Consorci de Fundació Contínua de Catalunya.

La jornada, sota el títol de “La gestió del talent al sector turístic”,  estava organitzada dins el marc de les activitats programades a B-TRAVEL. Aquest és el fòrum anual on directius, professionals experts, representants socials i responsables acadèmics, provinents tant del mon de l’empresa com dels centres formatius, aborden els reptes principals implicats en el desenvolupament del talent professional del sector. Una trobada cabdal per Intermedia com a entitat gestora d’aquest talent, tant per la capacitació competencial com per la intermediació empresarial.

Es necessita un canvi cultural perquè la qualificació professional i la formació contínua es vegin com un element de productivitat per les empreses, millora del compromís i de la fidelització de la persona treballadora

Algunes de les conclusions que l’equip Intermediador desplaçat a l’esdeveniment ha obtingut són interessants per les persones que opten per desenvolupar el seu itinerari laboral dins el sector de l’hostaleria i turisme. Així, es va debatre sobre les causes i les possibles solucions davant la manca de talent qualificat al sector, tant des del punt de vista de la seva captació com de la fidelització.

Un dels aspectes que van destacar els experts és que cal fer una diferència entre les tipologies de candidats del sector turístic, identificant-ne dos tipus: els estudiants de Grau de Turisme, amb una forta motivació i bona formació, i el personal que s’apropa al sector amb escassa formació i amb la única motivació de treballar del “que sigui”.

Les dades indiquen una disminució del número d’estudiants de Graus de Turisme, manca d’especialització en la oferta universitària i manca d’adaptació de les pràctiques al perfil professional particular de l’estudiant. En el debat es va destacar la necessitat de ser més flexibles amb les persones candidates, tenint en compte les competències dels estudiants i donant l’oportunitat de conèixer les diferents posicions dins l’empresa. Aquesta és l’única manera de que hi hagi encaix amb el lloc de feina i es guanyi una vocació.

Les diferents sortides laborals que ofereix el sector actualment va ser un dels altres temes de debat. Hi han sortides més desconegudes. com ara en el camp de les agències de viatges o bé en l’organització d’esdeveniments, així com d’altres de noves fruit de la revolució tecnològica, que han creat un ventall de noves oportunitats professionals dins del sector.

Un altre repte és la fidelització del Talent al sector turístic, molt més tradicional a nivell d’organització de recursos humans, enfront del sector tecnològic, més àgil i flexible, i oferint a més plans de carrera i un equilibri entre vida professional i privada. Molts beneficis que ajuden a generar sentiment de pertinença i fidelitza a les persones treballadores. Per aquest motiu, una de les reflexions de la jornada va ser com repensar  el model d’estacionalitat e intensivitat de les feines  i com  revertir la  inversió de pressupost, en contractació per plans de formació, que fidelitzin les plantilles, oferint llocs de treball més atractius on es pugui créixer professionalment. 

Es necessita un canvi cultural perquè la qualificació professional i la formació contínua es vegin com un element de productivitat per les empreses, millora del compromís i de la fidelització de la persona treballadora. Amb caràcter unànime tots els assistents van coincidir que aquest canvi és absolutament necessari per prestigiar al sector i que s’han de cercar fòrmules per afavorir una indústria que crea tanta feina, tant de forma directa com indirecta.