La indústria del viatge va patir durament les conseqüències de la pandèmia, però la seva resiliència i adaptabilitat va impulsar al sector a la innovació i va afrontar els reptes com oportunitats de creixement.

La digitalització ha generat nous models de negoci amb diverses plataformes de reserves que han impactat significativament en la forma de viatjar dels consumidors, potenciant la llibertat d’organització dels destins triats pels viatgers.

Davant d’aquest model d’autogestió, les agències de viatges mantenen la seva proposta de valor, focalitzada en l’atenció al client, la personalització del producte i la seguretat dels consumidors.

Amb relació al turisme de viatges de negocis el retorn dels esdeveniments presencials i corporatius és una realitat, però amb altres reptes com la sostenibilitat ambiental.

Ens entrevistem amb Francesc Comas i Penélope Colomer, tècnics en gestió de talent d’Avoris Corporación, per analitzar els perfils professionals amb més demanda en el sector.

Avoris és una de les primeres empreses de viatges al nostre país amb seu a Palma (Mallorca) i oficines a Barcelona i Madrid. Noranta anys de presència en el sector avalen la seva expertesa en la indústria del viatge. Compten amb més de 40 marques, algunes d’elles líders en els segments de mercat en els quals operen com: Xarxes d’agències, Touroperadors, Aerolínies, Sector de viatges d’Empresa, Bancs de llits i Serveis receptius en destinació.

P: Francesc, ens podries descriure quins són els perfils amb més demanda al vostre sector?

R: Els perfils professionals que es demanen en aquest sector són molt especialitzats en cada segment de mercat.

En la línia vacacional, sens dubte l’agent de viatges és el perfil amb més demanda, seguit en la línia de negocis de l’Agent Business Travel i l’organitzador d’esdeveniments MICE.

P: Quines funcions desenvolupa un Agent de viatges, un agent Business Travel i un Organitzador d’esdeveniments MICE. Quines competències són indispensables?

R: Les funcions que desenvolupa un agent de viatges són fonamentalment assessorar, organitzar i vendre un viatge. En resum, és vendre un paquet vacacional (serveis on s’inclouen els desplaçaments d’anada i tornada cap a la destinació, els desplaçaments interns a la destinació, l’allotjament o qualsevol altre servei que demani el client).

Les funcions de l’agent Business Travel són atendre de forma personalitzada els clients d’empresa, detectant les seves necessitats de viatges corporatius, i assessorant-los, dissenyant el viatge, fent la gestió i reserva dels serveis contractats amb els diferents proveïdors de serveis, així com la gestió econòmica generada per la facturació del producte final.

L’organitzador d’esdeveniments MICE s’encarrega d’organitzar meetings professionals, congressos, conferències i altres esdeveniments relacionats amb el món empresarial.

Les competències indispensables per aquestes ocupacions són molt bones habilitats de comunicació, habilitats comercials, bona capacitat en gestió i planificació, resolució de problemes, treball en equip i competències digitals.

A nivell de coneixements tècnics específics, es desataca la formació en Amadeus, coneixements en destinació i idiomes.

P: Quina formació és necessària per optar a aquesta posició?

R: Qui treballa en aquest sector normalment disposa de titulació universitària en turisme o Cicle Formatiu de Grau Superior en agències de viatges i gestió d’esdeveniments.

P: Ens podries especificar quins coneixements tecnològics específics són indispensables?

R: El programa Amadeus és indispensable al nostre sector, és un gestor de reserves que facilita les vendes i la distribució de viatges, connectant a proveïdors (aerolínies, hotels, lloguer de vehicles, tour operadors, etc.).

Els perfils júniors aporten uns coneixements molt bàsics de GDS Amadeus (sistema de distribució global). És un programa complex, que funciona amb codis i costa assolir un domini expert.

P: Que es valora més l’experiència o la titulació?

R: Totes dues són importants, però l’experiència és fonamental, ja que s’ha de conèixer el sector per facilitar una ràpida adaptació al lloc de feina.

Des de la companyia es col·labora molt estretament amb universitats i escoles amb convenis de pràctiques, solament aquest any s’ha acollit a 250 alumnes.

Organitzem visites amb els estudiants on cada responsable de línia de negoci explica les diferents posicions i funcions que desenvolupen perquè així els estudiants puguin preguntar i triar el lloc que més els interessi per fer les pràctiques. Si l’estudiant ha desenvolupat de forma correcta les pràctiques, s’ofereix la possibilitat de contractació.

P: Quina és la forma d’accedir als llocs de feina per promoció interna o externa?

R: La política de la companyia és la promoció interna de les persones treballadores, però depèn molt de la posició, grau de responsabilitat i motivacions personals cap a la candidatura, de vegades s’ha d’externalitzar.

També es facilita la mobilitat cap altres posicions tenint en compte que les funcions siguin similars.

P: Quines són les condicions laborals dels perfils esmentats?

R: Les condicions de treball s’han transformat arran de la covid i al sector viatge corporatiu MICE es pot compaginar amb treball híbrid, però a una agència la presencialitat en format jornada partida en horari comercial és indispensable per l’atenció al client.

Normalment, són posicions estables a jornada completa, amb compensació flexible, beneficis socials (descomptes en viatges, productes financers) i pla de formació contínua.

P: Com s’entén l’experiència del client en el vostre sector?

R: L’experiència del client és l’eix del nostre sector, els clients són els nostres ambaixadors de marca. Els consumidors busquen cada vegada més informació qualificada tant en destinacions com en segments de mercat, llunes de mel, viatges de luxe, etc. Per aquest motiu, és indispensable que els nostres operadors/es estiguin formats i especialitzats per oferir la millor “experiència de viatge”.

Amb aquesta motivació oferim a les persones treballadores d’agència, els “fam trip” (viatge de familiarització) amb l’objectiu que puguin conèixer en primera persona la destinació i disposin d’eines per comercialitzar-lo millor.

P: Per tancar aquesta entrevista que diries a aquelles persones interessades en aquestes ocupacions?

R: Sobretot que es formin, ja que és un sector en constant transformació i que genera moltes oportunitats laborals.

Agraïm a Avoris, en concret a Francisco Coma i Penélope Colomer, per la seva participació en el Projecta’t i per aproximar-nos a conèixer els perfils professionals de la indústria del viatge.

Francesc Comas

“L’experiència del client és l’eix del nostre sector, per això és indispensable que els nostres operadors/es estiguin formats i especialitzats per oferir la millor experiència de viatge”

Francesc Comas, tècnic en gestió de talent d’Avoris Corporación
Penélope Colomer

“L’experiència del client és l’eix del nostre sector, per això és indispensable que els nostres operadors/es estiguin formats i especialitzats per oferir la millor experiència de viatge”

Penélope Colomer, tècnic en gestió de talent d’Avoris Corporación