La jornada aborda els reptes de la concertació territorial i la importància d’aliances estratègiques per desenvolupar projectes exitosos
Reflexionar sobre quines han de ser les fórmules de col·laboració publicosocials que impulsin polítiques públiques d’ocupació efectives. Aquest ha estat el punt de partida de la jornada organitzada pel Programa PARTNERS del Centre de Governança Pública d’Esade (EsadeGov), conjuntament amb Intermedia, i que ha tingut lloc aquest dilluns 5 de febrer a Barcelona.
Ajuntaments, empreses i agents socials han participat a la trobada, que ha girat al voltant de la implementació de polítiques públiques d’ocupació, amb els reptes de la concertació territorial com a teló de fons. Una concertació que “obre un nou escenari i fa més imprescindible que mai la necessitat de treballar junts”, com ha manifestat Laura Peracaula, presidenta d’Intermedia en l’obertura de l’acte, acompanyada de Mònica Reig, directora del Programa PARTNERS d’Esade.
La jornada ha comptat amb diferents espais de debat, incloent-hi una taula de diàleg sobre les “Potencialitats entorn a la col·laboració publicosocial en el desplegament de les polítiques públiques d’ocupació”, a càrrec de Pepe Menéndez, educador expert en transformació de les organitzacions i Lourdes Sugranyes, coordinadora de polítiques de desenvolupament econòmic de l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Tots dos ponents han defensat la necessitat de fomentar la col·laboració publicosocial ja que, segons Sugranyes, aquesta “pot ser essencial en temes innovadors, un punt que representa un repte per l’administració”. Menéndez per part seva, ha afegit que “les entitats del tercer sector social tenen la capacitat de transformació social i de donar una resposta ràpida”.
A més a més, a la trobada s’han presentat tres experiències col·laboratives intersectorials. El cas de Ciments Molins ha servit per mostrar com l’aliança amb el tercer sector pot abordar necessitats empresarials i socials simultàniament. A través de l’experiència de Barcelona Activa i Mercabarna, també s’ha posat de manifest la importància de la corresponsabilització en la creació i gestió en els projectes publicosocials. La darrera experiència, presentada per Susanna Díaz, subdirectora general de Polítiques Actives del SOC, ha incidit en la concertació territorial com a eina clau per treballar de manera més eficaç. Per Díaz, per garantir l’èxit de les estratègies en els territoris, “cal generositat en reconèixer que es tracta d’un treball conjunt, fruit d’una aliança, i tenir un bon diàleg, crear xarxa, un marc que s’aconsegueix a través de la concertació territorial”.
A través de les diferents ponències, s’ha posat de manifest la necessitat d’aliances estratègiques entre el sector públic i social per abordar els reptes de la concertació territorial i impulsar la millora de l’ocupabilitat amb un objectiu comú: garantir oportunitats laborals per a tothom.