En l’evolució constant de la indústria turística, la figura del Revenue Manager s’ha convertit en un element clau per assegurar la rendibilitat i èxit dels negocis hotelers. De la mà d’ Hotelsdot, una de les primeres empreses que es van especialitzar en la gestió i aplicació de Revenue Management externalitzat, descobrim el perquè.

L’empresa, fundada el 2006 a Barcelona per Meritxell Pérez, amb una àmplia experiència en el sector de l’allotjament com a revenue, va ser una de les primeres companyies al nostre país en oferir un servei de revenue management no només a les grans cadenes sinó també als hotels independents i petites cadenes.

Al capdavant d’Hotelsdot hi trobem a Sònia Molina, directora d’operacions i experta en Revenue que ens va concedir una entrevista per aprofundir en aquest perfil situat al cor de la indústria turística.

P: Sònia, ens podries descriure la feina d’un Revenue manager i com sorgeix aquesta ocupació?

R: El revenue manager (o gestor d’ingressos) és una figura clau en el sector turístic, encara que les seves funcions també es poden integrar en altres àmbits. Aquest professional és l’encarregat d’optimitzar la gestió per assolir la rendibilitat de l’empresa. Això es concreta en la indústria hotelera adoptant un enfocament estratègic per a la fixació de preus i distribució d’habitacions d’hotel, optimitzant la venda d’altres productes i serveis, perquè l’hotel generi beneficis. Per fer això, es recolza en les dades, analitzant i estudiant la informació per determinar les estratègies, anticipant la demanda i maximitzant la generació d’ingressos.

El Revenue Management va tenir les seves arrels a la indústria de les aerolínies dels Estats Units als anys setanta, quan les companyies aèries van començar a utilitzar sistemes de fixació de preus dinàmics per maximitzar els seus ingressos. La cadena hotelera Marriot va ser la primera a implementar un departament de revenue, que abans es coneixia com a “Room Controller”. A Europa, Amsterdam i Londres van ser pioneres a implementar aquesta tècnica que ha esdevingut en ofici.

P: Quines funcions desenvolupa un Revenue i quines competències són indispensables?

R: Les funcions que desenvolupa un revenue són diverses: donarà suport al departament de màrqueting per ajudar a l’optimització dels productes mitjançant la comunicació; al departament financer per posar el preu encertat al producte adequat; al departament de comercialització per fer incrementar les vendes dels productes i així aconseguir incrementar els ingressos. En resum, dins de les seves funcions estan la comunicació d’estratègies, l’anàlisi de dades mitjançant tecnologia i la segmentació de mercats i públic.

Per tant, les competències indispensables per l’ocupació són molt bones habilitats de comunicació, lideratge, gran capacitat analítica, visió estratègica, habilitats numèriques i coneixements tècnics específics.

Les funcions que desenvolupa un revenue són diverses: dona suport als departaments de màrqueting, financer i de comercialització

P: Quina formació és necessària per optar a aquesta posició?

R: Qui treballa en aquest sector normalment disposa de titulació universitària en turisme o direcció hotelera. També ha de tenir coneixements tecnològics i formació especifica en revenue management.

P: Ens podries especificar quins coneixements tecnològics i específics són indispensables?

R: En termes generals ens trobem que hi ha mancances de coneixement en les carreres de turisme d’eines tecnològiques pròpies dels establiments com els PMS (property Management Systems), Channel manager i canals de distribució com booking, expedia, hotelsbeds, etc. Han de dominar la intranet i tenir la capacitat de fer configuracions amb channel manager.

En l’àmbit específic s’han de conèixer les eines de forecasting i backasting i tots el KPI’S /indicadors de rendibilitat hotelera amb els que es treballa habitualment com RevPar, Trevpar, Goppar, etc.

Els coneixements en matèria tecnològica resulten imprescindibles per ocupar la posició de revenue manager

P: Que es valora més l’experiència o la titulació?

R: No és una feina acadèmica, és una feina d’ofici que s’aprèn amb l’experiència, la corba d’aprenentatge és llarga, com més casuística s’hagi vist molt millor.

P: Quina és la forma d’accedir per promoció interna o externa?

S: És difícil que vingui gent d’altre sector perquè has de conèixer molt bé les eines i tenir moltes habilitats de comercialització.

Les posicions de partida poden ser des d’una direcció hotelera a un/a recepcionista amb un mínim de dos anys d’experiència per accedir a la posició base que és “Assistant de Revenue”.

P: Quines són les condicions laborals d’un revenue?

R: Normalment, és una figura estable a l’empresa. Actualment, en ser una figura tecnològica es fa treball híbrid. La jornada és una jornada partida de dilluns a divendres. És un tipus de feina que té plus per incentius.

P: Quin és l’impacte de les noves tecnologies en el vostre sector?

R: Nosaltres formem part de Grup Septeo que són desenvolupadors de software especialitzat en revenue i que ens recolzen en tota aquesta part. Utilitzem intel·ligència artificial per implementar textos a la web, els xatbots, etc.

P: Per tancar aquesta entrevista que diries a aquelles persones interessades en aquesta ocupació?

R: El sector turístic és molt agraït i molt maco de treballar, amb productes molt bonics i a més tenim condicions tecnològiques molt interessants per la gent jove.

Agraïm a HotelsDot, en concret a Sònia Molina, per la seva participació en el Projecta’t i per aproximar-nos a conèixer un perfil tècnic clau per la indústria hotelera.

Sònia Molina

“Les competències indispensables per l’ocupació són molt bones habilitats de comunicació, lideratge, gran capacitat analítica, visió estratègica, habilitats numèriques i coneixements tècnics específics.”

Sònia Molina, directora d'operacions i experta en Revenue d'Hotelsdot